Lancering Dutch Revit Standards groot succes!

Lancering Dutch Revit Standards groot succes!

De lancering van de Dutch Revit Standards donderdag 13 juni was een daverend succes! Door alle belangstelling moesten de mensen zelfs achterin de zaal staan, ondanks dat we op het laatste moment de capaciteit nog uit hadden gebreid.

RevitGG_DRS_RGB_kort-small

Opening

De dag begon met een inleiding van vice-voorzitter Mark Wieringa die als eerste wat feiten over de aanwezigen presenteerde. Verder in de presentatie werd de roadmap getoond die we met de ontwikkeling van de DRS de komende twee jaar willen volgen. Ook besteedde Mark volop aandacht aan de ontstaansgeschiedenis van de DRS.

Hierna hebben de leiders van de Expertgroepen Architecture, Structure, MEP, Construction en Onderwijs zich voorgesteld. Dit ging gepaard met een dringende oproep aan geïnteresseerden om zich toch vooral te melden als (aktief) lid en mee te denken, en te praten, over de verdere ontwikkeling van de DRS.

The History of BIM

Als tussengang gaf Martin Taurer, LivingRoomCraftz, een zeer onderhoudende presentatie over de ontstaansgeschiedenis van BIM. Gespekt met vele anekdotes heeft deze “Revitsaurus”, nog lid van het oorspronkelijke ontwikkelteam van Revit, de toehoorders meegenomen langs de ontwikkeling van verschillende softwarepakketten en werkmethodes tot het punt waar we vandaag de dag aan zijn gekomen: een rijk en gevarieerd ecosysteem van allerlei BIM pakketten.

Inleiding in de DRS

Hierna was het tijd voor een inleiding in de DRS, gegeven door Martijn de Riet. In vogelvlucht werden de belangrijkste elementen van de DRS getoond. Het “live” tonen van de DRS in Revit bleek niet mogelijk, hiervoor was in het programma geen tijd. De aanwezigen moesten het dus helaas doen met alleen een presentatie. Desondanks was er voldoende interessants te vertellen en te laten zien. Hierbij werd de nadruk gelegd op de systematiek en afspraken achter de template, en waarom deze zo van belang zijn.

Rijksgebouwendienst

Als laatste spreker voor de pauze had de RevitGG de eer om Xander Hendrikx, hoofd Monumenten en Bouw Informatie van de Rijjksgebouwendienst aan te kondigen. Xander hield een warm pleidooi voor het gebruik en de ondersteuning van de DRS door zowel Revitgebruikers als software leveranciers.

Samenwerking met de DRS

Na de pauze was de laatste presentatie van de dag opnieuw voor Martijn de Riet. Deze presentatie focuste op het belangrijkste onderdeel van de DRS: het mogelijk maken van een goede samenwerking tussen projectpartners. Of dit nu via Revit of IFC gebeurt. Als onderdeel van deze presentatie kon Martijn aankondigen dat Autodesk die dag de nieuwe versie van de Open Source IFC Exporter had gepubliceerd met hierin verwerkt de functionaliteit die door de RevitGG en Tom Pesman is ontwikkeld. Vanaf nu is het mogelijk om bij export van een IFC de standaard IFC parameters te vullen met eigen Revit Parameters.

Voordelen voor leden

Uit de eerste presentaties was al duidelijk: de RevitGG wil nieuwe leden. Om de continuïteit te waarborgen, om de DRS verder te ontwikkelen. Maar aan het eind van de dag werd ook aangekondigd dat de DRS zelf altijd openbaar zal zijn en blijven, maar dat er tevens voordelen komen voor leden:

– De RevitGG gaat ingevulde tabellen leveren voor de nieuwe functionaliteit in de Open Source Exporter. Iedereen kan deze tabellen zelf maken, voor leden wordt dit gedaan.
– Ontwerptabellen bouwbesluit. Als voorbeeld van mogelijke toepassingen op de DRS worden tabellen opgesteld die uw model automatisch toetsen op het Bouwbesluit. Deze ontwerptoetsing geeft u gedurende het ontwerpproces de mogelijkheid om te controleren of u aan de DRS voldoet.

Hiernaast gaat de Revit GG, in antwoord op vragen van leden, tools laten maken die het werken met Revit makkelijker maken.

Terugkijkend


De afgelopen drie dagen hebben we de mogelijkheid gehad om terug te kijken op de voorbije weken. En natuurlijk de presentatie. De conclusie moet zijn dat het onze stoutste verwachtingen heeft overtroffen. In feit heeft de Revit GG in twee weken het gepresteerd om:

– met de slechtste PR-campagne ooit (zowel uitnodiging als persbericht donderdag laat op de dag is een doodzonde) 170 mensen  mogen verwelkomen.
– waaronder vertegenwoordigers van 6 resellers (vier nederlandse en twee belgische)
– vertegenwoordigers en prominente gebruikers van 5 andere softwarepakketten (archicad, tekla, matrix, solibri, dds). En dan reken ik de Revitgebruikers die ook andere software hebben natuurlijk niet mee…
– natuurlijk de Rijkgebouwendienst die ons een heel groot hart onder de riem steekt (heeft u op zijn LinkedIn pagina gekeken? Heel interessante presentaties te vinden daar, maar als RevitGG vallen we een beetje uit de toon)
– de gelijktijdige speciale lancering van de Autodesk Open Source IFC Exporter met hierin onze toevoeging verwerkt (ik heb het nagevraagd: voor zover bekend is dit de eerste keer geweest dat Autodesk op verzoek van een klant een extra release heeft vrij gegeven)
– En een enorme berg zeer waardevolle contacten die ons zeker gaan helpen de DRS verder te brengen!

Het heeft wat werk gekost, maar het resultaat mag er wezen…

Sluit Menu